Cat de benefic e alergatul pentru sanatate

Cat de benefic e alergatul pentru sanatate

Atât alergatul cât și o mare parte din celelalte sporturi ajută, în general, la sănătatea noastră. Pentru că ne dorim să promovăm cât mai mult mișcarea și stilul de viață sportiv (și, implicit, sănătos) am dezvoltat în rândurile ce urmează câteva dintre avantajele alergatului. Multe dintre acestea se aplică însă și în cazul celorlalte sporturi (ciclism, fotbal și așa mai departe). Ne-am axat însă pe alergat pentru că este cel mai la îndemână.

Impact benefic asupra creierului

Experimentele au arătat că aproximativ 30 de secunde de sport (sau mișcare, în general) pot crește capacitatea creierului cu până la 12%. Bineînțeles, asta nu înseamnă că trebuie să alergi DOAR 30 de secunde pentru că deși s-ar putea să-ți îmbunătățești (pe termen scurt) capacitățile cognitive, nu vei mai beneficia nici pe departe de restul efectelor pozitive ale alergatului asupra organismului, efecte pe care le-am descris pe scurt mai jos.

Spune adio surplusului de kilograme

Cu toții cunoaștem faptul că alergatul și mișcarea sunt egale cu arderea caloriilor, iar arderea caloriilor reprezintă… exact! Slăbirea! Nu te aștepta ca după 30 de minute de alergat, o dată la o săptămână, să slăbești. În schimb așteaptă-te ca dacă îl vei practica în mod constant, să-i resimți efectele benefice.

Alergatul te face mai energic

Deși după o tură epuizantă la banda de alergat sau câteva raid-uri prin parcul din apropiere te simți fără puteri, află că efectul o să dispară în curând (eventual după un duș) și vei deveni mai energic ca niciodată. Organismul tău îți va mulțumi pentru mișcarea făcută!

Și, în încheiere, trebuie să spunem că faptul că ”n-ai antrenament și nu poți alerga mult” nu e o scuză. Astăzi poți alerga 10 minute, mâine 15 și tot așa, urmând o creștere de-a lungul zilelor ce urmează. S-ar putea că la început să simți dureri în partea stângă, sub coastă chiar, dacă organismul nu-i obișnuit mai deloc cu efort. Oprește-te când simți durere și continuă când îți trece sau ziua următoare.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.